Voda za piće slabo kontrolisana

Bez autora
Jul 07 2010

Čak 32 odsto stanovništva Srbije pije vodu iz gradskih vodovodnih mreža koja je samo delimično kontrolisana ili uopšte nije kontrolisna. Najčešći su parametri fizičko-hemijske neispravnosti povećana mutnoća, boja, povišena koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita.Posebno je kritično stanje u 30 odsto vodovoda koji su hemijski i mikrobiološki neispravni. Prema podacima Republičkog zavoda za javno zdravlje iz 2007. godine, od 155 kontrolisanih vodovoda u Srbiji samo 47,75 odsto imalo je ispravnu pijaću vodu.

Voda za piće slabo kontrolisanaČak 32 odsto stanovništva Srbije pije vodu iz gradskih vodovodnih mreža koja je samo delimično kontrolisana ili uopšte nije kontrolisna, izjavio je profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu Dragan Manojlović.

U intervjuu za najnoviji broj revije "Srbija na vodi" Manojlović je naveo da su najčešći parametri fizičko-hemijske neispravnosti povećana mutnoća, boja, povišena koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata, nitrita.

"Posebno je kritično stanje u 30 odsto vodovoda koji su hemijski i mikrobiološki neispravni", rekao je Manojlović.

On je podsetio da je, prema podacima Republičkog zavoda za javno zdravlje iz 2007. godine, od 155 kontrolisanih vodovoda u Srbiji samo 47,75 odsto imalo ispravnu pijaću vodu.

"Oko 50 odsto kontrolisanih vodovoda uspeva da obezbedi vodu koja zadovoljava hemijske i mikrobiološke kriterijume", navodi Manojlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik